Kawa... mmm... dobra kawa to włoska kawa. Wcale tutaj nie przesadzam, bo nie ma kraju gdzie ludzie czciliby ten czarny napój w taki sposób, jak robią to mieszkańcy Italii.
Warto wspomnieć, że w 1998 roku Włosi powołali Narodowy Instytut Espresso Italiano, który ustalił normy jakie musi spełniać czarny napój. Otóż :
1. kawa musi być zmielona w młynku żarnowym
2. Kawę zaparza się świeżo zmieloną i proces musi zachodzić w ekspresie ciśnieniowym przez 25 sekund w temp 88-92 st. C
3. Na filiżankę espresso wychodzi ok 7 g kawy
CECHY DOBRZE ZAPARZONEJ KAWY:
1. aksamitna
2. lekko kremowa konsystencja
3. posiada 2-3 mm piankę
4. kolor musi być rdzawo-orzechowy
RODZAJE PODAWANIA KAWY:
1. Espresso - mała, mocna, czarna kawa o wyrazistym smaku. Jest ona podawana w bardzo małych filiżankach. Wielkością przypominają polskie kieliszki do wódki.
2. Espresso ristretto - jeden z rodzajów espresso z małą zawartością wody
3. Espresso lungo - inny rodzaj espresso z dużą ilością wody
4. Espresso macchiato - jest to połączenie normalnego espresso i odrobiny spienionego mleka. Jest podawane w małych filiżankach.
5. Cappuccino - wszystkim wam znany sposób podawania napoju. Składa się z espresso i spienionego mleka tworząc piękną konsystencję.
6. Caffe' latte - czyli kawa i mleko. Przyrządza się ją w proporcjach 1/3 espresso i 2/3 mleko
7. Caffe' coretto - jest to zwykłe espresso z dodatkiem alkoholu. Jest nim zazwyczaj koniak lub grappa
PS. będąc we Włoszech nigdy nie proś o Latte (jeśli chcesz zamówić caffe latte) bo podadzą wam samo mleko.
Kawę uwielbiam i mogłabym ją pić litrami :)
OdpowiedzUsuńja staram się nie przyzwyczajać ale jak jestem we Włoszech to aż żal sobie odmówić ! :D
Usuńuwielbiam kawę w każdej postaci - choć małe ekspresso najmniej mnie pociąga , to jednak lubie od czasu do czasu po nie sięgnąć !
OdpowiedzUsuńKawy w ogóle nie pijam, ale niektóre wyglądają tak pięknie i smakowicie, że aż się ma na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuń